NAP check – Controleren van kilometerstand
De NAP check is een kenteken gebonden check om te controleren of kilometerstanden kloppen. NAP staat voor Nationale Auto Pas, dat is de stichting die deze database heeft opgezet en tot eind 2014 in beheer had. De NAP check is de Nederlandse check om voertuig tellerstanden te controleren. De NAP check wordt voornamelijk door consumenten en autobedrijven gebruikt om te checken of de tellerstand van een voertuig klopt. Het betreft meestal auto’s waarbij de km stand wordt nagetrokken. In dit artikel aandacht voor de organisatie achter deze tellerstand check en waarom het zo belangrijk is om de auto tellerstand altijd te controleren.
Stichting Nationale Auto Pas – Oprichting NAP check
Stichting Nationale Auto Pas (NAP) is in 1991 begonnen met het registeren van tellerstanden van auto’s. Zij vroegen autobedrijven tellerstanden door te geven en de NAP koppelde deze aan het auto kenteken. Zo ontstond er de RDW database, waarin bijna alle auto kilometerstanden geregistreerd staan. Met dat de digitalisering toenam, nam ook de toegankelijkheid voor consumenten toe. De NAP kentekencheck wordt een feit. Online een nummerbord en kilometerstand invullen en vervolgens controleren of deze correct is of niet. Feit dat er nogal wat gesjoemeld wordt met tellerstanden was reden voor NAP om een NAP check op te zetten. Zij zagen met lede ogen toe hoeveel mensen slachtoffer werden van tellerfraude en alle gevolgen van dien. Met de NAP check ging men de strijd aan tegen tellerfraude en kwam met de kenteken check voor particulieren en bedrijven.
Tellerfraude – Hoe werkt dat?
Tellerfraude is al meer dan 25 jaar een groot probleem. Op dit moment heeft ruim 5% van alle origineel Nederlandse occasions een teruggedraaide tellerstand. Dit percentage ligt bij import auto’s nog veel hoger op maar liefst 40%. De reden dat handelaren de tellerstand terugdraaien is waardevermeerdering van de auto. Hoe minde kilometers, hoe meer een auto waard is. Terugdraaien betekent dus waarde direct opschroeven. Er wordt dus veel geld verdiend aan teller fraude door handelaren. Toch kost het de gemeenschap ook een hoop geld, want koop je zo’n auto dan kun je erop wachten dat je problemen gaat krijgen.
Tellerstanden terugdraaien is enorm gemakkelijk. Zowel analoge als digitale tellers zijn terug te draaien. Er zijn bedrijven die apparaten verkopen waarmee dit kan of waar je je auto kan brengen voor het terugdraaien van de kilometerteller. Ondanks het feit dat het sinds januari 2014 strafbaar is gaan deze bedrijven gewoon door. Hierdoor blijft het voor jou zaak om altijd een NAP check te doen voor km stand controle bij aankoop van een tweedehands auto. Het risico om opgelicht te worden is simpelweg te groot.
Overname NAP door RDW
De Nationale Auto Pas database is onlangs overgenomen door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Zij beheren vanaf heden, in aanvulling op hun eigen RDW database, nu ook alle voertuigtellerstanden. Voordeel is dat de RDW ook het kentekenregister beheerd en een groot aantal garagebedrijven onder keurmerk heeft. Deze moeten nu dus wel meewerken met de RDW om tellerstanden te registeren. Met deze overname is de professionalisering duidelijk toegenomen. Vraag is nu wel, blijft de NAP check zo heten of zullen we in de toekomst te maken krijgen met een kenteken check of RDW check?
1 Comment
geen