Een autohistorie check bespaart je veel zorgen!
Ben je van plan een tweedehands auto te gaan kopen? Leuk! Weet je ook of deze auto een zogenaamde autohistorie heeft? Met andere woorden: ken je de geschiedenis van een auto? Pas als je dat weet kan je bepalen of de auto de juiste prijs heeft.
Ik zie toch zeker zelf wel wat de autohistorie is?
Natuurlijk kan het zo zijn dat je zelf op het eerste gezicht al ziet dat een auto veel schade (heeft gehad). Ook kan het zo zijn dat de verkoper er eerlijk mee voor de dag komt. Maar dat hoeft niet zo te zijn. De autohistorie checken is heel verstandig voordat je een auto gaat kopen. Het kan namelijk heel goed zo zijn dat de auto goed is hersteld. Maar een goed herstelde auto is niet hetzelfde als het origineel. Een auto met een auto historie, hoe goed hersteld ook, kan in de toekomst voor problemen gaan zorgen. De autohistorie opzoeken is daarom erg verstandig voordat je overgaat tot de aanschaf van een auto.
De autohistorie opzoeken, hoe doe je dat?
Veel mensen willen een gratis autohistoriecheck. Met een gratis autohistoriecheck weet je of je auto een geschiedenis heeft. De autohistorie opzoeken doe je om je ervan te vergewissen welke schade een auto heeft gehad. Het maakt namelijk nogal wat uit of het gaat om lichte, middelmatige, of zware schade. De autohistorie opzoeken doe je aan de hand van het kenteken.
Als een auto bij een RDW-erkende garage komt, wordt er in een database geregistreerd wat voor soort schade een auto heeft. Deze garages herken je aan het hiernaast getoonde logo. Er wordt dan bij wijze van spreken een aantekening bij het kenteken gemaakt. Het mooie is dat deze database ook voor jou te raadplegen is. Aan de hand van het kenteken kan jij dus eenvoudig de autohistorie opzoeken.
De autohistorie checken, wat kom je te weten?
De autohistorie checken doe je aan de hand van het kenteken. Als je zo’n kenteken check hebt gedaan zie je wat voor soort schade er is geweest: de schade kan licht, matig of zwaar zijn. Ook zie je als je de autohistorie gaat checken precies welk soort schade er is geweest. Voor de één is het namelijk veel belangrijker dat er geen schade is geweest met bijvoorbeeld de airbags, terwijl de ander bang is voor carrosseriegebreken. Door even te autohistorie te checken, weet je in no time waar je aan toe bent en bespaar je jezelf een hoop ellende.
Je kan de kenteken check ook gebruiken om te controleren of de tellerstand van een auto klopt. Dit doe je aan de hand van de Nationale Auto Pas (NAP). De NAP toont aan of een kilometerstand logisch is of niet. De RDW houdt samen met de NAP en garagebedrijven stelselmatig tellerstanden bij. Hierdoor is er altijd een laatst geregistreerde tellerstand bekent en kun je hiermee bepalen of de tellerstand logisch is of niet. Dit is handig omdat er helaas nog veel wordt gesjoemeld met kilometerstanden. Het terugdraaien van een teller staat ook wel bekend als tellerfraude en zorgt voor directe waardevermeerdering van een auto. Ten slotte wil iedereen een auto met weinig kilometers. Heeft de auto een onlogische tellerstand dan raad ik je aan de auto verder te onderzoeken of van de koop af te zien. Wellicht is er een logische verklaring voor de onlogische tellerstand, maar meestal duidt het op kilometerteller fraude.