Tellerfraude voorkomen met de Nationale Auto Pas
De Nationale Auto Pas is één van de makkelijkste manieren om tellerfraude tegen te gaan. Door gebruik te maken van de database van stichting Nationale Auto Pas kun jij je op een eenvoudige manier voorkomen dat je het slachtoffer wordt van een teruggedraaide kilometerteller. Dat is belangrijk, want fraude met de kilometerteller is de meest voorkomende fraude bij de koop van een tweedehands auto. De Nationale Auto Pas beschermt je dus tegen deze fraude. In dit artikel lees je hoe je gebruik kunt maken van de Nationale Auto Pas.
Voor wie is er de Nationale Auto Pas?
De Nationale Auto Pas is er voor iedereen die een tweedehands auto gaat kopen. Een tweedehands auto kopen doe je onder andere door te kijken naar het aantal kilometers dat een auto heeft gereden. Mede aan de hand van de kilometerstand bepaal je de waarde van een auto. Het is echter niet heel moeilijk om deze tellerstand terug te draaien. Een auto lijkt dan meer waard, maar is dat natuurlijk niet. Een auto kopen met een teruggedraaide teller lijkt dan een mooie deal, maar is het in werkelijkheid natuurlijk niet. Gelukkig is er de database van stichting Nationale Auto Pas, daarmee voer je eenvoudig een tellerstand controle uit.
Kilometerstand controleren met de NAP
De naam Nationale Auto Pas lijkt wat verwarrend. Het woord “Pas” lijkt er op te duiden dat het om een papieren administratie gaat. Niets is minder waar. De tellerstand controle kan volledig online worden gedaan. Het enige wat je nodig hebt om de kilometerstand auto te controleren is het kenteken en de hoeveelheid kilometers die een auto volgens jou heeft gereden. Deze gegevens kun je vervolgens online invoeren. De NAP check laat vervolgens zien of de kilometerstand auto “logisch” “onlogisch” of “niet te bepalen” is. Dit laatste is bijvoorbeeld het geval als de kilometerteller tussendoor vervangen is.
Hoe ga je op deze manier tellerfraude tegen?
Als een auto bij een RDW garage komt (bijvoorbeeld bij de APK keuring), dan wordt daar ook de kilometerstand van de auto op dat moment opgeslagen. Als dit een paar keer gebeurt dan ontstaat er een zeker patroon. De kilometerstand auto zal altijd op moeten blijven lopen. Bij een NAP check wordt er gecontroleerd of dit ook echt het geval is. Als dit het geval is, dan zal het oordeel logisch zijn. Is dit niet het geval, dan zal het oordeel onlogisch zijn.